ЕНЕРГИЯ ОТ ВЕИ. ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ. ЕКОЛОГИЯ РАЗНИ
Когато в микса на производството на ел. енергия превес има слънчевата, нямаш достатъчен капацитет на свързаност към съседни електропреносни мрежи, нямаш изградени системи за съхранение на произведеното електричество – въпрос на време е да се случи този разпад на електросистемата .
И не, не са виновни ФЕЦ . Просто първо наляха едни огромни пари в соларите , а неглижираха технологиите за съхранение и инвестициите в мрежите – електропреносна и електроразпределителна .
Сега тепърва ще се наваксва там – батерии и smart grid …
И не, не са виновни ФЕЦ . Просто първо наляха едни огромни пари в соларите , а неглижираха технологиите за съхранение и инвестициите в мрежите – електропреносна и електроразпределителна .
Сега тепърва ще се наваксва там – батерии и smart grid …
Т.е. непостоянна. Ами такава е, но е предвидимо непостянна, общо взето слънчевата радиация за ден напред е предсказуема, за големи площи.
Не знам кплко е скъпа, самата тя не е скъпа, разходите за балансиране са високи вероятно, но това е икономически въпрос, не технически и се измерва през влиянието което оказва на икономиката. Не задължително нещо скъпо да оказва отрицателно влияние на икономиката, но тези неща не са ми много ясни. Днешните автомобили са много по- сложно и скъпи от тези през 90-те, но това не е повлияло птрицателно на икономиката
Не знам кплко е скъпа, самата тя не е скъпа, разходите за балансиране са високи вероятно, но това е икономически въпрос, не технически и се измерва през влиянието което оказва на икономиката. Не задължително нещо скъпо да оказва отрицателно влияние на икономиката, но тези неща не са ми много ясни. Днешните автомобили са много по- сложно и скъпи от тези през 90-те, но това не е повлияло птрицателно на икономиката

Снов вале, няма какво да гледаме, нещата са ясни. Путин е виновен. **
Без да искаш си описал проблема: аз нямам такъв с няколко киловата ПВ мощности, направил съм си сметката кое и как. А метрото не само не мога, но и не искам да го мисля - не ми е това работата, има си хора, на които им се плаща за това. Работа на... съответните компетентни.
Още като чух новината, ми стана ясно какво се е случило (логика и физика), а говорещите глави-дебили са с обяснения за дебили, каквато е масата. Техническите подробности само биха били интересни, но след като виждаме как се крият реалните новини и обяснения, се съмнявам, че ще ги научим. В слънчевото западноевропейско утро (антициклонът едва от 1-2 дни се руши в ЮЗ си периферия, до онзи ден цяла З Европа бе в слънце, вече няма и мъгли) вероятно 100+ на сто от Е енергията е била произведена от фотоволтаици (с огромна отрицателна цена на киловатчас там). При минус 200-300 евро за мегаватчас от ПВ сърбежът да бъдат изключени скъпите газови генерации е непреодолим. Нямам представа какво точно се е случило, пак да повторим, като технически подробности, но вариантите са ограничени: вероятно някой условен умник е изключил цялата балансираща мощност (газовите централи). Как са реагирали вече видяхме, ЗАЩО- няма да разберем точно, но допускам, че най-вероятно е станал някакъв проблем с тау, с честотата, която от трифазните "истински" генератори се регулира фасулски, поддържането и е част от дизайна, докато при панелите всичко е по електронен път. Яаааааасно е, че няма некомпетентни, всички са компетентни в Испания, но така, несмело допускам, че просто не са предвидили тоя проблем.
И така, какво следва? 1. Със сигурност - замазване на очите 2. Зачестяване и повторения на този проблем. 3. Все по-трудно прилагане заради 2 на 1.
** По звездичките - сигурен съм, че ако УС АИД и другите търтеи за влияние не бяха отрязани от Тръмп, все пак Путин щеше да е виновен, демекь руските хакери. Но подобна медийна операция изисква координирано пускане на такава... новина в главните медии. Обща логистика, така да се каже. Тогава ти и другите градски десни щяхте да се подсмихвате и да (се) (само)убеждавате как всичко е ясно -естествено, че е хакерска атака.
Без да искаш си описал проблема: аз нямам такъв с няколко киловата ПВ мощности, направил съм си сметката кое и как. А метрото не само не мога, но и не искам да го мисля - не ми е това работата, има си хора, на които им се плаща за това. Работа на... съответните компетентни.
Още като чух новината, ми стана ясно какво се е случило (логика и физика), а говорещите глави-дебили са с обяснения за дебили, каквато е масата. Техническите подробности само биха били интересни, но след като виждаме как се крият реалните новини и обяснения, се съмнявам, че ще ги научим. В слънчевото западноевропейско утро (антициклонът едва от 1-2 дни се руши в ЮЗ си периферия, до онзи ден цяла З Европа бе в слънце, вече няма и мъгли) вероятно 100+ на сто от Е енергията е била произведена от фотоволтаици (с огромна отрицателна цена на киловатчас там). При минус 200-300 евро за мегаватчас от ПВ сърбежът да бъдат изключени скъпите газови генерации е непреодолим. Нямам представа какво точно се е случило, пак да повторим, като технически подробности, но вариантите са ограничени: вероятно някой условен умник е изключил цялата балансираща мощност (газовите централи). Как са реагирали вече видяхме, ЗАЩО- няма да разберем точно, но допускам, че най-вероятно е станал някакъв проблем с тау, с честотата, която от трифазните "истински" генератори се регулира фасулски, поддържането и е част от дизайна, докато при панелите всичко е по електронен път. Яаааааасно е, че няма некомпетентни, всички са компетентни в Испания, но така, несмело допускам, че просто не са предвидили тоя проблем.
И така, какво следва? 1. Със сигурност - замазване на очите 2. Зачестяване и повторения на този проблем. 3. Все по-трудно прилагане заради 2 на 1.
** По звездичките - сигурен съм, че ако УС АИД и другите търтеи за влияние не бяха отрязани от Тръмп, все пак Путин щеше да е виновен, демекь руските хакери. Но подобна медийна операция изисква координирано пускане на такава... новина в главните медии. Обща логистика, така да се каже. Тогава ти и другите градски десни щяхте да се подсмихвате и да (се) (само)убеждавате как всичко е ясно -естествено, че е хакерска атака.

Докато писах горното мнение, твоето беше последно, после са се появили още две.stratega написа: ↑29 апр 2025, 20:13Капризни по отношение на електропреносната мрежа. Включване/изключване, постоянно променящо се количество и постоянна нужда от балансиране от базовите мощности, което в определени часове натоварва изключително много мрежата. В единия момент на обяд имаш свръхпроизводство и трябва да изключваш мощности, след няколко часа вече имаш недостиг. Защо иначе мислиш, че произведената енергия от ФВ е толкова скъпа, след като съоръженията реално не изискват почти никаква поддръжка или ресурси? Причината е именно в трудното балансиране по електропреносната мрежа.
Виждам сляпа вяра в лгбт бъдещето на човечеството там, сляпа вяра в "технологиите", характерна за умнокрасивитета, който не е в състояние да разбере доводи като това в мнението ти. Затова мисля да се оттегля от тази... дискусия. Накратко, все пак, за протокола: Поредицата събития не е важна, важно е резюмето: Огромният срив стана заради фотоволтаиците (кой, защо, как - НЗ). В бъдеще такива ЩЕ зачестяват. Вкл. и у нас, като гледам продължаващия ентусиазъм "да хванат далаверата" и "да продаваме ток на (условния) ЧЕЗ или ЕРП Кура ми.
Всяко следващо подобно събитие ще бъде обяснавано с (виж горните мнения) - путин, бутин, липса на батерии

Прочее, сещаш се защо нямаме ПАВЕЦ в пълната и мощност - именно заради компетентността на някой, който е.а майката на генераторите и преди години.
ЯЕДът дойде много бързо
От самия правоверен и безгрешен Ройтерс. С едно изречение (извън заглавието - да не обвиняваме фотоволтаиците - да, те са виновни, ама да не ги обвиняваме
). Накратко, когато нещо е логично и най-вероятно, се оказва, ч е е то. В случая - проблемите с тау, демек честотата
Което и бе показано, дедо ви пак е прав.
Прочетете внимателно статията, 1. Тя потвърждава подозренията ми, споделени по-горе, 2. Показва, че все пак Ройтерс донякъде държат на себе си като обективна, поне в случая, медия.
https://www.reuters.com/business/energy ... 025-04-30/
)) При малко лаишкото, ама все пак принципно правилно обяснение за "истинските" въртящи се генератори. Знаете, кондензационни или туринни, те си се въртят
А панелите - не. Едни елфи стоят в контролерите и по електронен път с магия (се опитват да) управляват параметрите. Понякога не им се получава, видно.
Ххахаха))) абе весело.

От самия правоверен и безгрешен Ройтерс. С едно изречение (извън заглавието - да не обвиняваме фотоволтаиците - да, те са виновни, ама да не ги обвиняваме

Което и бе показано, дедо ви пак е прав.

Прочетете внимателно статията, 1. Тя потвърждава подозренията ми, споделени по-горе, 2. Показва, че все пак Ройтерс донякъде държат на себе си като обективна, поне в случая, медия.
https://www.reuters.com/business/energy ... 025-04-30/
Don’t blame renewables for Spain’s power outage
По-надолу се обяснява умнокрасивитетното блаблабла, т е виновни са не ПВтата, а липсата на правилно управление.The sudden drop in grid load destabilized electricity flows, which require an extremely stable frequency of 50 Hertz to maintain supply. This, in turn caused a break in the Spanish and French electricity interconnection that goes through the Pyrenees mountains, resulting in the total collapse of the Spanish power system.

Ххахаха))) абе весело.
-
- Site Admin
- Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
- Контакти:
China confirms installing solar panels in deserts irreversibly transforms the ecosystem
April 18, 2025
Solar energy has long been hailed as one of the most effective ways to combat climate change, offering a clean, renewable source of power. While much of the focus has been on its ability to generate electricity, new research from China is unveiling another aspect of solar energy—its potential to reshape entire ecosystems. A recent study conducted in the Talatan Desert suggests that large-scale solar farms could do more than provide power; they may also play a key role in ecological restoration.
April 18, 2025
Solar energy has long been hailed as one of the most effective ways to combat climate change, offering a clean, renewable source of power. While much of the focus has been on its ability to generate electricity, new research from China is unveiling another aspect of solar energy—its potential to reshape entire ecosystems. A recent study conducted in the Talatan Desert suggests that large-scale solar farms could do more than provide power; they may also play a key role in ecological restoration.
Стринг, искам санкцията (одобрението ти) да отворя отделна тема с лични впечатления, най-вече - опит (!), емпиричен, от монтажи етц на фотоволтаици.
Много важно уточнение! Ако някой си мисли, че съм анти-слънчев талибанин - йок, голяма грешка. Това, като посоченото от стратега мнение нагоре е отвратително и, лошото е, че подобни мафиотщини формират у обикновеното стадо негативно отношение към цялата идея.
Хубавото е, че заради далаверите, цената на фотоволтаик в момента *420-30 вата макс пв мощност 200 на 100 см (2 квадрата) е 130-140 лв
Въпросните панели имат 20 години живот (деградация с половин процент на година). Но да не изпадам в подробности, в следващите 5-10 дни ще си увелича мощността от 300 на 2000 вата.
Подробностите ще споделям в отделна тема, приемайки мълчаливата евентуална реакция на Стринг за разрешение
ПС Аз съм човеколюбив мен, търсейки преди време всякакво практическо инфо по форуми, попаднах на всякакви идиотии (както във всяка друга материя последните години) - селтаци, даващи акъли, обнадеждаващи включвания на професионалисти, но бързо загубили желание да отговарят в остаряващи теми от преди години, до пълна липса на реална информация.
Не, че съм някой спец, но с такива токове методът на пробата и грешката невинаги е добър (пари за изгорели елементи и устройства), а често - и опасен.
Как да ви кажа, 100 ампера са си 100 ампера. Гледаш го - слънчицето грее, птички пеят, гледаш двете гъвкави китайски панелки по 150 вата в паралел - красота. Гледаш контролера - ОАО!!!
Абе, тоо постоянен ток, моа ли аз да вържа на възел двата кабела, че единият не стига до акумулатора....Майната им на МЦ4 конекторите, педалска работа, кой го е страх от 12 волта!!!
Много важно уточнение! Ако някой си мисли, че съм анти-слънчев талибанин - йок, голяма грешка. Това, като посоченото от стратега мнение нагоре е отвратително и, лошото е, че подобни мафиотщини формират у обикновеното стадо негативно отношение към цялата идея.
Хубавото е, че заради далаверите, цената на фотоволтаик в момента *420-30 вата макс пв мощност 200 на 100 см (2 квадрата) е 130-140 лв
Въпросните панели имат 20 години живот (деградация с половин процент на година). Но да не изпадам в подробности, в следващите 5-10 дни ще си увелича мощността от 300 на 2000 вата.
Подробностите ще споделям в отделна тема, приемайки мълчаливата евентуална реакция на Стринг за разрешение

ПС Аз съм човеколюбив мен, търсейки преди време всякакво практическо инфо по форуми, попаднах на всякакви идиотии (както във всяка друга материя последните години) - селтаци, даващи акъли, обнадеждаващи включвания на професионалисти, но бързо загубили желание да отговарят в остаряващи теми от преди години, до пълна липса на реална информация.
Не, че съм някой спец, но с такива токове методът на пробата и грешката невинаги е добър (пари за изгорели елементи и устройства), а често - и опасен.

Как да ви кажа, 100 ампера са си 100 ампера. Гледаш го - слънчицето грее, птички пеят, гледаш двете гъвкави китайски панелки по 150 вата в паралел - красота. Гледаш контролера - ОАО!!!

-
- Site Admin
- Контакти:
Julian Popov:
6h
Цената на лития е 10 пъти по-ниска от върха преди три години, когато се беше развихрила паниката, че ще останем без литий, ще настъпи край на батериите, край на електрическите коли и въобще край на технологичната революция. Китай всеки момент ще пусне в масово производство натриево-йонни батерии, които се очаква да бъдат рентабилна и по-безопасна алтернатива на литиево-йонните батерии, използвайки широко достъпни материали и осигурявайки по-добра производителност при студен климат. Китай също е на прага да постигне пробег от 500 км с 5 минути зареждане. С две думи технологичната революция се движи с такава скорост, че дори и Фейсбук експертизата може да се обърка какво точно става.
https://www.facebook.com/julian.popov.9 ... m5a5HgWCgl
-
- Site Admin
- Контакти:
-
- Site Admin
- Контакти:
Жалко ще бъде, ако, обаче, ако като следствие от ГЗ и тропическия/екваториален форсиг (писал съм тук за това - "удебеляването" на ЕКЗ и изместването на субекваториалните зони на по-високи ширини от сегашните) поне част от Сахара се превърне в субекваториален зелен рай като едно време (с всички произтичащи от тоа последствия) 

-
- Site Admin
- Контакти:
A 2021 Science Review showed how the rapidly changing soundscape of modern oceans impacts marine life globally—and how mitigating these impacts is key to achieving a healthier ocean.
The soundscape of the Anthropocene ocean
An anthropogenic cacophony
5 Feb 2021
The soundscape of the Anthropocene ocean
An anthropogenic cacophony
5 Feb 2021
Abstract
Oceans have become substantially noisier since the Industrial Revolution. Shipping, resource exploration, and infrastructure development have increased the anthrophony (sounds generated by human activities), whereas the biophony (sounds of biological origin) has been reduced by hunting, fishing, and habitat degradation. Climate change is affecting geophony (abiotic, natural sounds). Existing evidence shows that anthrophony affects marine animals at multiple levels, including their behavior, physiology, and, in extreme cases, survival. This should prompt management actions to deploy existing solutions to reduce noise levels in the ocean, thereby allowing marine animals to reestablish their use of ocean sound as a central ecological trait in a healthy ocean.
Това са зеленашки глупости (за шумните океани), просто няма сми да се коментира. Един средносолиден прибой, не тропически циклон, вдига шум с порядъци над една съвременна подводница. Порадъци. В превод - всички подводници в момента в океана са по-безшумни от срещата на средно вълнение с океански бряг на няколкостотин км брегова ивица.
Да оставим ураганите. И нормалните циклони да оставим.
Та в резюме пак - пълни зеленашки тъпотии, няма нужда да четете.
Да оставим ураганите. И нормалните циклони да оставим.
Та в резюме пак - пълни зеленашки тъпотии, няма нужда да четете.