Ми не съм съгласен особено. Несъзнателно слагате за репер миналия юни, но той по-скоро беше изключение.yavor_zhekov написа: ↑10 юни 2025, 14:56Да, типично късноавгустовско и ранносептемврийско време в следващата поне седмица. Слънчево, 25-31,32 интервал на градусите и почти никакви валежи никъде.. Втори пореден сух юни караме, което не е типично за региона. Може би защото свикнахме в последните години да се скъсва да вали...
Сега, за валежите, които ги нямаше дотук и които поне още 8-10 дни продължава да ги няма, всички сме съгласни, обаче аз лично, даже и субективно, не мога да видя никакъв проблем в този температурен фон. 26-29℃ за София си е повече от прилична лятна температура, вкл. даже е леко по-висока от нормалната такава за месеца (по 91-20). Как това кореспондира с късен август или ранен септември, още повече, че сега е на практика най-дългият ден в годината? Дори и минималните температури са си повече от прилични.
С други думи, ако наблягаш на валежите - да, съгласен съм - леко е безнадеждно, точно като късен август.
Ако обаче наблегнем на температурния фон - ами прилично добър си е до момента с тази аномалия, която се оформи.
P.S Юни са тежки нормите на доста места, но пък - за разлика от май месец - през юни все по-отчетливо започва да се проявява петнистостта на валежа и липсата на масовост. То ние и май месец хванахме последния влак с този циклон, който ако го нямаше, цветовете на картата щяха да са доста по-различни. Все пак, едва 10-о число е и има време до края на месеца нормата да се изпълни от 1-2 валежа. Е, да, няма да има същата масовост като май, но няма пълно щастие.