Непрозрачни, но светли слоести облаци, доста светло И заради СП и между 10 и 15 на сто добив от максималния за това време на годината, Заб: Единия стринг твърди панели (900 Вт) е изметен от снега и добива почти 150, другият е на 30-40 на сто заради неизметения сняг (5-10 мм по самите панели, въпреки почти перпендикулярния им стоеж). Ще измета и тях като ми се отворят 10ина минутки до обед.
Да отбележа, че 15 на сто още в 10 часа е много добре, при мащабиране 6-8 път си е достатъчно за зареждане и консумация с излишък.
Трябва да призная, че дори малко съжалявам, че "ниският" период на слънцето приключва - с хубавото се свиква лесно и в следващите 8=9 месеца трябва да полагам усилия да помня (мементо мори) зимното слънцестоене и месец-месец и половина симетричните дни около него.
Който реално приключва тия дни.
Извън полуемоции, да отбележа: 1. Дори при 80-75 градуса наклон (зимен) сняг пак се натрупва - вярно - 2-3 дни, но ако искам добив, трябва да се изметат (като са достъпни е работа за 2-3 минути). НО! След като се извърши тая елементарна и дори приятна операция, двулицевите панели са във вихъра си. С отразените от снега лъчи. хващани и отзад се получава тоя 15 (по обед може и 20) процента добив. пак да напомня: при напълно облачно време! Така съвсем спекулативно ми се струва, че 25-30 на сто поне идва именно от задната част.
Сега на момента ми хрумва прост и хитър експеримент с едно родопско одеало на лицевата част на единия панел. Утре, че днес е неприятен бахър.