Оценка на прогнозите на "машинни" и глобални модели

Тук всички със що-годе сносен опит в прогнозирането на времето (или в четенето на чужди прогнози :D) могат да обсъждат предстоящи (евентуално де:) ) събития на атмосферната сцена. А останалите пък могат да четат и питат ;)...

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Оценка на прогнозите на "машинни" и глобални модели

Мнение от bismarck » 26 яну 2026, 11:54

Тъй като всички вече са спецове, гледайки в телефончетата, нека помогнем на другарите.
Всички знаем ценността на модели като курека, Мурека или прехваления "Синоптик".

Но нека в конкретни обстановки сравним сбъдваемостта на някои от тях.
Импулс да отворя тая тема ми даде прекрасното слънце, греещо в момента в Бъстон и прогнозата на мултимодела на Мблу. София.
https://www.meteoblue.com/en/weather/fo ... ria_727011

Разбира се, в следващите часове (по-скоро до около час) в Сф ще завали и с прекъсвания би следвало да вали около 36 часа, до преди полунощ срещу сряда. какво ще вали - уточних, но за момента кои модели са сложили това последно, преди обстановката, слънце? Само 3 от 2 дузини кръгло.
-Арпеге 11 (не 25)
-УКМО
и..... :grin1: ГЕМ.

Повечето от останалите, заедно с мезомоделите на швейцарците, са също условно добре. Все пак са сложили облачно/значителна облачност и няма сми да издребняваме: километър встрани от пункта ми в много посоки е точно така. Облачно, все още без валежи.
Кои са най-зле? Всечки едряци, естествено - гфс и ес във наличните им изпълнения, вкл. АИ-вариантите им. Е. Не е неочаквано. Да стои за протокола.
Важно! Това не е генерална преценка на успеваемостта на всеки от тия модели, още повече по всички параметри! Тук само хванах един за ушите (параметър)-два и сравних моментно. Нещата са тънки, но все пак към момента - показателни. Докато пишех това, колко 20-ина минути с прекъсвания и за други задачи, все още грее слънце.

В по-генерален план, непрекъснато някой уж "кляка". Ето в тая тема със запазени картинки и кратки пояснения ще видим кой, кога и кому е клякал и на какво е седнал, клякайки. :deal: Иначе оставаме на варианта празни приказки на пазара.

Потребителски аватар
lancelot
Регистриран: 08 фев 2013, 12:10

Мнение от lancelot » 26 яну 2026, 12:18

Интересно, в центъра, а и в голям диапазон от няколко км радиус е облачно. Явно има просветвания към Бъкстон. :dontknow:
Иначе това е интересна и ценна тема. :thumbup:
На първо време е неспособността на моделите да хващат инверсии и да си показват рутинни глупости, дори в реално време.
Например: да е 0 градуса и мъгла, а те показват 7-8 градуса и слънце.
Това най-вече апликациите по телефоните и смлените сайтове. Регионалните модели влизат в час по-бързо, но пак с леко закъснение и не винаги.
Be an encourager. The world has enough critics already.

Потребителски аватар
meteo fen
Регистриран: 18 ное 2013, 00:06

Мнение от meteo fen » 26 яну 2026, 12:25

За тук са се справили доста добре, но си пропуснал да споменеш температурно кой е близко, тук сега е +5,5℃ или ICON с +4.9℃ са първенците.
Последна промяна от meteo fen на 26 яну 2026, 12:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
meteo fen
Регистриран: 18 ное 2013, 00:06

Мнение от meteo fen » 26 яну 2026, 12:25

За тук са се справили доста добре / без температурата /, но си пропуснал да споменеш кой е близко, тук сега е +5,5℃ или ICON с +4.9℃ са първенците.

https://www.meteoblue.com/en/weather/fo ... ria_728378
Последна промяна от meteo fen на 26 яну 2026, 12:27, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 26 яну 2026, 12:25

Ланцелоте. Въпрос. Защо? какво очакваш, след като знаеш, че не те чета? Чист научноизследовтелски интерес. Наистина, защо? Въпросът е риторичен. пак да повторя: просто ме скривайте и вие мен и стига сме спамили форума, НЕ ВИ чета. :dontknow:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 26 яну 2026, 12:28

meteo fen написа:
26 яну 2026, 12:25
За тук са се справили доста добре / без температурата /, но си пропуснал да споменеш кой е близко, тук сега е +5,5℃ или ICON с +4.9℃ са първенците.

https://www.meteoblue.com/en/weather/fo ... ria_728378

Приземната Т е друг филм, нея оценяваме отделно и с едно наум винаги (готовност да коригираме ръчно). Валежите са по-лесни - знаят се потоци, влажност, промени на налягания и нещата са ясни в полоси от няколкостотин метра, докато с Т няма какво да им търсим кусур: при мен на село разликите на 50-100 метра са няколко градуса в неясно поле при земята. Няма начин да бъде точен моделът до метър или 40. Метра.

ПС Ъъъъ, не разбрах, при вас вече вали, така ли?

quittr
Регистриран: 23 фев 2007, 08:46

Мнение от quittr » 26 яну 2026, 15:01

На мен ми прави впечатление, че SWISS 4x4 се справя доста добре с валежите и температурите, дори малко по-добре от ICON EU.
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 26 яну 2026, 16:05

Това може да важи само А/ За конкретно място Б/ за конкретна обстановка и да е случайно (може и да не е така!). Затова от години съветвам тормозещите ме с искания за конкретна прогноза познати да си инсталират няколко различни приложения, базирани по възможност на различни изходни модели, след което да ги следят няколко години :laughm: и да подберат най-добрите за своя случай. Странното е, че има и послушали съвета ми. Но да, единици са. :laughm:
Не казвам, че посоченият от теб конкретен не е възможно да е най-резонен, това може да се разбере след неколкомесечно, най-добре 1-2 годишно наблюдение. :thumbup:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 31 яну 2026, 15:15

Параметър: минимална Т вторник сутрин на северозапад. Всички модели, освен ГЕМ и ГФС (което е голяма рядкост) очакват минимални между минус 5 и минус 9. Нищо работа. ГФС и ГЕМ (нормално) съотв минус 11 и минус 9.
За протокола.

Потребителски аватар
gogomana
Регистриран: 26 фев 2015, 13:07

Мнение от gogomana » 01 фев 2026, 23:52

Перфектни ИКОН и GFS, които даваха нахлуването да се случи точно между 14 и 15 ч в София- както и стана. За час температурата се срина до 0 градуса .
Моята метео станция в Бусманци НА ЖИВО https://www.wunderground.com/dashboard/ ... 1-13/daily

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 03 фев 2026, 13:09

Реален минимум днес: минус 5.8 (в града, в пункта минус 6.4), Победител - НЕМС12, минус 5.5 (мезомодел с такава решетка) на самите Мблу. Ансамбълът е под минус 7, дърпан лошо надолу от всички главни модели. Те са най-далеч от истината, с до минус 9 и само малко отгоре.
Над победителя има само 2 мезомодела от неговото семейство (на швейцарците).

Това е резултатът от тоя рунд. Сърби ме ръката да сложа и едно сравнение за утре, когато днешният победител ми рисува 7 градуса максимална. А дано, ама надали.... :grin1:

Отговори

Върни се в “Прогнози за времето”