ЕНЕРГИЯ ОТ ВЕИ. ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ. ЕКОЛОГИЯ РАЗНИ
-
Stringmeteo
- Site Admin
- Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
- Контакти:
Начало на изместени от тема във "Фактически" офтопици. (бел. на админа)
Оффтопик: Вецове, вятърни мелници и соларки (върху зелени площи) трябва да бъдат забранени и заместени с ядрени мощности. Всички тези "зелени" глупости са щуротии по "Зелената Сдекла" на компроментирания ЕСhindukush написа: ↑26 яну 2026, 09:48Да се включа в темата за снега по планините, който не просто е важен, а е нужен и основополагащ за цялата ни икономика и индустрия заради курортите и ВЕЦ-овете на пролет. Последните две години имам преки наблюдения за сериозни проблеми в производството на ВЕЦ-овете заради слаба валежна година и недостатъчно сняг над 1200м. Предпоставките за 2026г са същите, а тези хидро централи вече изнемогват финансово.
По темата - карах вчера на Боровец. Долу няма сняг в курорта, горе на ястребец има 20 см сигурно, нищо не е покрито по горите, което за мен беше шокиращо. Междинната станция прилича на кална баня, а най-отгоре има малко повече сняг около Маркуджиците, но пък там няма оръдия за сняг и само едната писта работи. Като слизаш от Маркуджиците към Ястребец е адски слабо откъм сняг и на моменти има камъни и не е покрита пистата. Откакто карам на Боровец - 10 години- подобно нещо не съм виждал никога и се надявам повече да не видя.
И за мен това е адски притеснително заради туризма и динамиката в хидро сектора. Не разбирам хората тук, които се кефят да няма сняг и да е топъл климатът, това е просто контрапродуктивно и абсурдно. При нас ако вали само дъжд зимата ВЕЦ-овете страдат, това не са язовири. Те имат нужда от силно топящи се снегове през пролетта, които ако ги няма..
Айде и от мен щипка оффтоп. Мине се не мине време и някой внезапно осъзнал се (непрочел, че тая тъпа криодебилна латерна се влачи от началото на форума) многоумен криофил се включи с поредната дебилистика. Вецовете не могат да са гръбнак на енергосистемата - не и у нас, с нашия климат. Те вършат идеална работа за изравняване на пиковете на скапаните ПВ централи. Няма как една (малка) ВЕЦ да работи 365/24 в нашия климат - няма никакъв начин. А и много от по-големите.
Но нарушавам правилото си да не коментирам криодебилистики. Няма сняг - няма, тва е положението. Има студ и поледица, с умрели дъртаци и изпочупени крайници - има, тва е положението, не може да направим нищо по въпроса. Има ненаядени собственици на "малки ВЕЦ" (има ли?) - сори, не мога да им помогна, ЛПЖ. Аман от поредните криохленчения.
В пункта остава студено, едва 2 десети над нулата, при минимална няколко десети под нея. Разбира се, изтокът и югът и днес, и в следващите дни ще дърпат якоооо аномалията нагоре при тая циркулация.
Но нарушавам правилото си да не коментирам криодебилистики. Няма сняг - няма, тва е положението. Има студ и поледица, с умрели дъртаци и изпочупени крайници - има, тва е положението, не може да направим нищо по въпроса. Има ненаядени собственици на "малки ВЕЦ" (има ли?) - сори, не мога да им помогна, ЛПЖ. Аман от поредните криохленчения.
В пункта остава студено, едва 2 десети над нулата, при минимална няколко десети под нея. Разбира се, изтокът и югът и днес, и в следващите дни ще дърпат якоооо аномалията нагоре при тая циркулация.
Така, тъй като очевидно има липса на възпитание сред определни сегменти на обществото, което не е нещо изненадващо предвид натурата на региона, ще се опитам да адресирам точка по точка казаното:bismarck написа: ↑26 яну 2026, 10:31Айде и от мен щипка оффтоп. Мине се не мине време и някой внезапно осъзнал се (непрочел, че тая тъпа криодебилна латерна се влачи от началото на форума) многоумен криофил се включи с поредната дебилистика. Вецовете не могат да са гръбнак на енергосистемата - не и у нас, с нашия климат. Те вършат идеална работа за изравняване на пиковете на скапаните ПВ централи. Няма как една (малка) ВЕЦ да работи 365/24 в нашия климат - няма никакъв начин. А и много от по-големите.
Но нарушавам правилото си да не коментирам криодебилистики. Няма сняг - няма, тва е положението. Има студ и поледица, с умрели дъртаци и изпочупени крайници - има, тва е положението, не може да направим нищо по въпроса. Има ненаядени собственици на "малки ВЕЦ" (има ли?) - сори, не мога да им помогна, ЛПЖ. Аман от поредните криохленчения.![]()
В пункта остава студено, едва 2 десети над нулата, при минимална няколко десети под нея. Разбира се, изтокът и югът и днес, и в следващите дни ще дърпат якоооо аномалията нагоре при тая циркулация.![]()
"Вецовете не могат да са гръбнак на енергосистемата - не и у нас, с нашия климат." - никой не твърди, че са. Те иамт ролята, която имат и всеки който разбира от енергетика (очевидно ти не попадаш в тази категория), знае това. Приходите им на 70% са от H1, като тогава е и тяхното най-голямо търсене. Частните оперират в последните години без маржове заради промяната на климата и това скоро ще е проблем за НЕК. А това ще е проблем за всекиго - нищо чудно че няма нови инвестиции от 15г. И да, това е заради хидрологията.
"Те вършат идеална работа за изравняване на пиковете на скапаните ПВ централи. Няма как една (малка) ВЕЦ да работи 365/24 в нашия климат - няма никакъв начин. А и много от по-големите." - това е някакъв брътвеж, който не мога да коментирам и не знам въобще как е релевантен към метео наблюдението ми. Просто съвет за форума, не слушайте какво пише този човек на енергийна тематика.
"Има ненаядени собственици на "малки ВЕЦ" (има ли?) - сори, не мога да им помогна, ЛПЖ. Аман от поредните криохленчения. " - Аз гледам нещата малко извън собствената си чиния и не нямам ВЕЦ. Иска ми се да имах
Извинявам се на всички форумци за излишните писания, но предвид написано от горепосочения господин, следва да бъде разяснено, ако има някакви неясноти.
За да не съ-осирам фактически, заедно с големио спец.
Четете сега внимателно. Валежите на (пет-примерно, а ако не - на десет, все едно)годишна база у нас НЕ намаляват, само стават по-неравномерни. Факт. Валежите от скапан сняг, слава Богу, намаляват. Тъй като ние не можем да направим нищо с това, налага се папкащите пишман мафиотчета, вкл. собственици или ЦЕО-чковци с петцифрени заплатки да се съобразят с това.
Значи имаме вода, която благодарение на Слънцето е качена от морето на височина няколко километра и пада като дъжд И по планините. Нейната енергия е тая, която ВЕЦовете "инкасират". Г-да мафиотчетата и техните ДКта искат да пада равномерно цялата година (като сняг, щото е най-удобно)? Искат, ама няма. Цялата енергийна стратегия трябва леко да се видоизмени и вместо да се палят аварийно ТЕЦовете, доколкото е възможно, да се ползва моментно именно ВЕЦ - ако и когато може. Ще стане ли това? Очевидно не, защото винаги е по-лесно да пишем глупости и да сочим с пръст лошите реалисти, а и парите ни трбват СЕГА. Дай да не си губим повече времето: Ти от висотата на своята ДК-"експертност", а аз - от моята на неразбиращ. А?
И да ти обясня защо съм сигурен, че си ДК. Защото, най-вероятно работиш в някоя държавна структура, демек си търтей на хранилка от моите (вкл) данъци. Всички там сте некадърници и дънинг-крюгери, които реално изсмуквате соковете на реално работещите, БЕЗ изключение. И повечето са такива като теб, със самочувствие до небесата не заради реални знания, а заради постчетата си. Основанията ми да мисля така е първоначалното ти включване на дебилен емоционално-опитващ се да задере "африканците" плиткоумник. Забележи! Ако беше написал просто: "Абе не е добре, хубаво е да има сняг от септември до юни заради яките ВЕЦове, които дават няколко процента (или емнайсет - но не много над 10) на сто от енергията ни - ОК. Хубаво би било да има и вечен мир, ама няма и не се предвижда на тоя етап. Реалност - така е и с валежите и скапаната им твърда форма. Та ето и разликата: " Хубаво би било, сега е лошо, край". Ама не. "Аз великият ДК се чудя как може да има такива тъпаци, които ......" Не, мой човек, ТИ си тъпакът. Аре у лево.
Криохленч е това, което току-що написа един очевиден ДК. Аз нямам претенции да :разбирам" от пишманмафиотски лай..арии, каквато е цялата ни далавераджийска и схемаджийска икономика. Но разбирам твърде добре от основна и не само физика и някои нейни поддисциплини.hindukush написа: ↑26 яну 2026, 10:49Така, тъй като очевидно има липса на възпитание сред определни сегменти на обществото, което не е нещо изненадващо предвид натурата на региона, ще се опитам да адресирам точка по точка казаното:
"Вецовете не могат да са гръбнак на енергосистемата - не и у нас, с нашия климат." - никой не твърди, че са. Те иамт ролята, която имат и всеки който разбира от енергетика (очевидно ти не попадаш в тази категория), знае това. Приходите им на 70% са от H1, като тогава е и тяхното най-голямо търсене. Частните оперират в последните години без маржове заради промяната на климата и това скоро ще е проблем за НЕК. А това ще е проблем за всекиго - нищо чудно че няма нови инвестиции от 15г. И да, това е заради хидрологията.
"Те вършат идеална работа за изравняване на пиковете на скапаните ПВ централи. Няма как една (малка) ВЕЦ да работи 365/24 в нашия климат - няма никакъв начин. А и много от по-големите." - това е някакъв брътвеж, който не мога да коментирам и не знам въобще как е релевантен към метео наблюдението ми. Просто съвет за форума, не слушайте какво пише този човек на енергийна тематика.
"Има ненаядени собственици на "малки ВЕЦ" (има ли?) - сори, не мога да им помогна, ЛПЖ. Аман от поредните криохленчения. " - Аз гледам нещата малко извън собствената си чиния и не нямам ВЕЦ. Иска ми се да имах. Криохленчения не знам какво означава, предполагам е някакъв видински форумен диалект. Аз не хленча, а споменавам какъв е резултатът от такущия сценарии и мога и емпирично да го представя.
Извинявам се на всички форумци за излишните писания, но предвид написано от горепосочения господин, следва да бъде разяснено, ако има някакви неясноти.
Четете сега внимателно. Валежите на (пет-примерно, а ако не - на десет, все едно)годишна база у нас НЕ намаляват, само стават по-неравномерни. Факт. Валежите от скапан сняг, слава Богу, намаляват. Тъй като ние не можем да направим нищо с това, налага се папкащите пишман мафиотчета, вкл. собственици или ЦЕО-чковци с петцифрени заплатки да се съобразят с това.
Значи имаме вода, която благодарение на Слънцето е качена от морето на височина няколко километра и пада като дъжд И по планините. Нейната енергия е тая, която ВЕЦовете "инкасират". Г-да мафиотчетата и техните ДКта искат да пада равномерно цялата година (като сняг, щото е най-удобно)? Искат, ама няма. Цялата енергийна стратегия трябва леко да се видоизмени и вместо да се палят аварийно ТЕЦовете, доколкото е възможно, да се ползва моментно именно ВЕЦ - ако и когато може. Ще стане ли това? Очевидно не, защото винаги е по-лесно да пишем глупости и да сочим с пръст лошите реалисти, а и парите ни трбват СЕГА. Дай да не си губим повече времето: Ти от висотата на своята ДК-"експертност", а аз - от моята на неразбиращ. А?
И да ти обясня защо съм сигурен, че си ДК. Защото, най-вероятно работиш в някоя държавна структура, демек си търтей на хранилка от моите (вкл) данъци. Всички там сте некадърници и дънинг-крюгери, които реално изсмуквате соковете на реално работещите, БЕЗ изключение. И повечето са такива като теб, със самочувствие до небесата не заради реални знания, а заради постчетата си. Основанията ми да мисля така е първоначалното ти включване на дебилен емоционално-опитващ се да задере "африканците" плиткоумник. Забележи! Ако беше написал просто: "Абе не е добре, хубаво е да има сняг от септември до юни заради яките ВЕЦове, които дават няколко процента (или емнайсет - но не много над 10) на сто от енергията ни - ОК. Хубаво би било да има и вечен мир, ама няма и не се предвижда на тоя етап. Реалност - така е и с валежите и скапаната им твърда форма. Та ето и разликата: " Хубаво би било, сега е лошо, край". Ама не. "Аз великият ДК се чудя как може да има такива тъпаци, които ......" Не, мой човек, ТИ си тъпакът. Аре у лево.
Наистина не разбирам 90% от нещата, които сте написали. Не мога да проследя, наистина. Но определено съм впечатлен.bismarck написа: ↑26 яну 2026, 11:17.....
Криохленч е това, което току-що написа един очевиден ДК. Аз нямам претенции да :разбирам" от пишманмафиотски лай..арии, каквато е цялата ни далавераджийска и схемаджийска икономика. Но разбирам твърде добре от основна и не само физика и някои нейни поддисциплини.
Не работя в държавна структура, работя във финансовия сектор, но това няма значение.
Допусни, че говорим за различни неща просто. Хората да си правят изводите.
-
Stringmeteo
- Site Admin
- Контакти:
Защо вещите ни се развалят по-бързо и кой плаща цената
29 януари 2026
Темата за планираното остаряване и все по-краткия живот на вещите, които използваме, беше във фокуса на разговора в ефира на "Нашият ден". Повод за срещата беше публикация в платформата за климатични знания "Климатека", посветена на правото на ремонт и устойчивото потребление.
29 януари 2026
Темата за планираното остаряване и все по-краткия живот на вещите, които използваме, беше във фокуса на разговора в ефира на "Нашият ден". Повод за срещата беше публикация в платформата за климатични знания "Климатека", посветена на правото на ремонт и устойчивото потребление.
-
Stringmeteo
- Site Admin
- Контакти:
Right-wing media’s cynicism about climate leaves out ongoing global success of renewables
02/02/26 4:05 PM EST
Right-wing media are suggesting that the energy transition has permanently fallen out of favor as a global priority, evidenced by business leaders’ and governments’ rapid shift in focus toward artificial intelligence. But other recent milestones and ambitious projects signal that long-term interest in climate action is still very much alive.
02/02/26 4:05 PM EST
Right-wing media are suggesting that the energy transition has permanently fallen out of favor as a global priority, evidenced by business leaders’ and governments’ rapid shift in focus toward artificial intelligence. But other recent milestones and ambitious projects signal that long-term interest in climate action is still very much alive.
Десните медии пласират подобни дебилни тези, левите - не по-малко дебилни за розовите понита, които ще се разхождат наоколо, ако сложим навсякъде перки и волтаици, спрем да ядем месо и т.н
Затова човек чете винаги скептично, ако иска да си има собствено мнение. То не е нито в световната конспирация и анунаки на конспиративните условно десни, нито в розовите обратнопроходими понита. Работата е там, че нормални медии между тия две "позиции" на практика липсват. А ако някой посмее да изрази мнение като моето е или "фашист" или прикрит левичар за двата полюса)
Затова човек чете винаги скептично, ако иска да си има собствено мнение. То не е нито в световната конспирация и анунаки на конспиративните условно десни, нито в розовите обратнопроходими понита. Работата е там, че нормални медии между тия две "позиции" на практика липсват. А ако някой посмее да изрази мнение като моето е или "фашист" или прикрит левичар за двата полюса)
Зад екоталибанизма стоят жестоки икономически интереси,....като например да закриеш едни вече установени бизнеси, където не можеш да пекнеш, за да може да се развие твоя нов бизнес. Китай още 20 години нямаше да може да се конкурира с европейското ДВГ-автомобилостроене, докато европейците сами не решиха да го закрият,....за да започнат да купуват евтини китайски елестромобили и скъпи китайски батерии за своите неконкурентни електромобили. Китай почти убиха продажбите на чуждестранни автомобили на своя територия и предстои да го направят и в чужбина! Същото се отнася и за ВЕИ-оборудването - всичко или се произвежда в Китай или е зависимо от техни суровини(редкоземни елементи). Така и няма да разберем с колко милиарда Китай е спонсорирал "екологичните" движения по света!? Ако пък не са ги спонсорирали, то още по-зле за европейската политическа класа - самоубиха континента от малоумие. Никой не сменя правилата на играта, в която ти имаш предимство, за да започнеш нова игра, в която противникът ти има предимство!

-
Stringmeteo
- Site Admin
- Контакти: