ПРОБЛЕМНИ ЛЮБИТЕЛСКИ ФАКТИЧЕСКИ ДАННИ (2021-...)

Кой, къде, как и защо прави любителски метеорологични наблюдения, споделяне на данни и описания на интересни явления (вкл. снимки), проблеми при любителски измервания и др...

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, Hristo Chipilski

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 16 авг 2023, 09:58

gosho97 написа:
16 авг 2023, 08:56
Petko написа:
15 авг 2023, 20:34
Искам да попитам защо във Варна АМС в Акчелар мери макс. скорост на вятъра 17,1 м/с, в Боровец 9,5 м/с, а при НИМХ средна скорост 3-4 метра в секунда? По принцип е ясно, че този СИ-ен вятър е най-силен в североизточната част на града, но защо чак такива разлики :-?
Ами като за начало сравняваш малко грешно, защото при НИМХ тези 3-4м/с са някаква средна скорост, а не порив, докато за Акчелар и Боровец цитираш само порив. НИМХ не са подавали пориви вчера в синопите, честно казано нямам идея защо, уж при над 10м/с ги подаваха, но явно не винаги. Вчера по АС в Морската поривите са достигали 16,5м/с, доста близко до измерените пориви на Акчелар от 17,1м/с.

А, относно Боровец тези 9.5м/с реално не са максималния порив в станцията, понеже тук от тази станция пориви не се показват, могат да се видят като вляза в компа и за вчера максималния порив там е 12.2м/с. Все пак е хубаво да уточня, че там ветромерът е на около 4 метра само височина и данните за скоростта от там не са съвсем представителни, особено ако става въпрос за втяър с южна компонента, най-вече ИЮИ-ЮЮЗ, поради наличието на доста големи дървета в тази посока, които няма как да преодолея. Единствено при вятър от западната четвърт може да се приеме, че данните са що-годе добре.
...
Нещо ми се върти, че местното правило/праг за поривите при НИМХ беше 14 м/с, но може и да греша. Знаем също така и че някои подобни правила у нас са малко относителни :grin1: ...

Преместих отговора си с цитат тук, защото най-вече цитатът е полезен за тази тема.
Прост народ - слаба държава.
--------------------
Големите хора обсъждат идеи, средните хора обсъждат събития, малките хора обсъждат... хората...

vnenov
Регистриран: 29 ное 2022, 17:44

Мнение от vnenov » 06 сеп 2023, 12:03

Оправен цитат - бел. на админа.

gosho97 написа:
06 сеп 2023, 08:18
...
За вчера тази станция в Изгрев конкретно и преди съм я виждал да дава много по-големи валежи, почти съм сигурен, че е бъгава. Обаче напълно е възможно някъде да има и повече от тези 330мм в Кости, но това е така при всеки много голям валеж реално. И при онзи в Ахтопол с 463мм някъде може да е имало 500мм и при този във Варна през 51-ва също някъде може да било повече, където няма станция и при всяка една такава обстановка.
...
Здравейте, следя от над 10 години форума, но не пиша. Станцията в Изгрев действително дава количество, което изглежда нереално- малко над 500 л. Подобен клас станции /national geographic 7in 1/, дори и същите в района не дават такова завишение. Станцията, както казахте и преди е давала по големи валежи и е важно да уточня, че преди два месеца, имаше повреда в датчика за температура и беше сменено цялото външно тяло с ново и по-големите количества продължават. При по малки валежи, когато съм бил на обекта съм успявал да сравня с дъждомер на TFA от онези конуси, които са до 70л и стойностите съвпадат. При зимна обстановка предходната зима при 20 см тук, в Царево изобщо не валя нищо. Нямам съмнение, че валежа е повече от измерения в Кости. Мястото е валежно, на юг-югоизточен склон и ще сложа станция Дейвис. Иначе приетите за стандартни станции в сайта не ми е известно да ползват някакъв по висок клас дъждомери?
Относно бурята- от полунощ до 15:30 на следващия ден неспирен порой, релефа около деретата наоколо е изцяло променен с повлечени огромни букови дървета в участъци, където дори не можеш да видиш че е имало дере от гъста растителност.

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » 06 сеп 2023, 12:47

vnenov написа:
06 сеп 2023, 12:03
Здравейте, следя от над 10 години форума, но не пиша. Станцията в Изгрев действително дава количество, което изглежда нереално- малко над 500 л. Подобен клас станции /national geographic 7in 1/, дори и същите в района не дават такова завишение. Станцията, както казахте и преди е давала по големи валежи и е важно да уточня, че преди два месеца, имаше повреда в датчика за температура и беше сменено цялото външно тяло с ново и по-големите количества продължават. При по малки валежи, когато съм бил на обекта съм успявал да сравня с дъждомер на TFA от онези конуси, които са до 70л и стойностите съвпадат. При зимна обстановка предходната зима при 20 см тук, в Царево изобщо не валя нищо. Нямам съмнение, че валежа е повече от измерения в Кости. Мястото е валежно, на юг-югоизточен склон и ще сложа станция Дейвис. Иначе приетите за стандартни станции в сайта не ми е известно да ползват някакъв по висок клас дъждомери?
Относно бурята- от полунощ до 15:30 на следващия ден неспирен порой, релефа около деретата наоколо е изцяло променен с повлечени огромни букови дървета в участъци, където дори не можеш да видиш че е имало дере от гъста растителност.
Здравей, най-добрият начин да установиш вярно или не мери дъждомерът на станцията ти е да сравниш с ръчно измерване при няколко валежа, при по-слаб, силен и т.н. При мен съм правил тестове много пъти, въпреки че станцията е тук и не е от най-висок клас дъждомер, измерванията от него са много точни и близки до реалните. В същото време дъждомери от висок клас, доста по-скъпи, са давали доста по-големи отклонения доколкото съм чел по темите тук. Така че класът не гарантира точността на измерването.

Относно валежът при теб. Аз не мога да кажа дали е реален или не, вероятно и никой не може. Просто следя региона и ми е правило впечатление, че абсолютно всеки път станцията в Изгрев измерва много по-голям валеж от околните, което няма как да е така винаги според мен и лично за мен има някакъв проблем. В сайта на wunderground има доста станции, завишаващи валеж, например около Варна, където мога да следя на живо го виждам това. Явно има някои модели станции, които имат проблем в измерването, не знам каква точно е причината, но е факт.

Вероятно и също си прав, че в селото е валяло повече от Царево, но все пак 200мм разлика е страшно много, и от Кости да е валяло повече толкова голяма чак разлика трудно би имало. Обаче сравнението със зимната обстановка не е много правилно, тогава нещата са малко по-различни по отношение на валежите.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

vnenov
Регистриран: 29 ное 2022, 17:44

Мнение от vnenov » 06 сеп 2023, 21:57

Къде мога да прочета подробности за това ръчно замерване?
Тези станции, при които всички датчици са на едно са едни и същи, но ребрандирани с няколко различни имена.Така или иначе ще ъпгрейдна заради защитата на темп. сензор, но сега и заради валежите. Иначе предполагам хълмовете/ върхове край Царево- Папия, в. Грънчар и сколоновете им където съм е много вероятно да получат много по- голям валеж от една дупка, в каквато е Кости конкретно особено при подходящ поток?

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » 07 сеп 2023, 11:32

Ето я темата -> viewtopic.php?f=40&p=771638#p771638

На кратко - взимаш една фуния с шише или кофа с възможно най-тънък ръб изчисляваш площта спрямо един квадратен метър. Излиза ти коефицент, по който после умножаваш събраната вода в шишето/кофата и получаваш валежа. Естествено трябва да е хоризонтално поставен, иначе ще има отклонения.

Относно Кости - да, селото е в дупка, обаче това не означава, че там трябва да вали по-малко по правило, а по високото да вали повече. Пак ти казвам това не е зимна обстановка, в случая сенки нямаше или по-скоро те са от другата страна на планината. В Къркларели има 15мм. В Граматиково, което е на високото има под 300мм валеж. Така че не знам защо смяташ, че задължително на високото вали повече. :dontknow: Следях радара и Кости със сигурност беше епицентър на валежите. Някъде със сигурност има и малко повече валеж, но 400мм и нагоре едва ли, по-скоро реалният таван да е около 350мм.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

yavor_zhekov
Регистриран: 31 юли 2014, 16:02

Мнение от yavor_zhekov » 20 юни 2025, 16:07

Отново Орландовци завишава брутално. Почти 2 градуса разлика със СУ, това не е възможно..
"Страхът е просто състояние на ума, а състоянията на ума подлежат на контрол и насочване" - Наполеон Хил, Мисли и забогатявай..

simovremeto
Регистриран: 03 яну 2007, 10:05

Мнение от simovremeto » 21 юни 2025, 09:35

Стига си спамил, бре, завишава дедовия. Не съм в Бг и не съм следию изкъсо, но по максимум ите, не ми изглежда проблемно. А на Ректората по това време, което си писал вече е в сянка. :flourish:

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 02 май 2026, 00:02

gogomana написа:
01 май 2026, 23:59
0.4 градуса вече при мен.
Това е по "гол" датчик, без защита, нали? :D
--------------------
Големите хора обсъждат идеи, средните хора обсъждат събития, малките хора обсъждат... хората...

Потребителски аватар
gogomana
Регистриран: 26 фев 2015, 13:07

Мнение от gogomana » 02 май 2026, 00:04

Stringmeteo написа:
02 май 2026, 00:02
gogomana написа:
01 май 2026, 23:59
0.4 градуса вече при мен.
Това е по "гол" датчик, без защита, нали? :D
https://weathershop-bg.com/produkt/bresser-wifi-5-1/
Моята метео станция в Бусманци НА ЖИВО https://www.wunderground.com/dashboard/ ... 1-13/daily

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 02 май 2026, 00:06

Е, може би има занижение само с около 1℃, ако приемем, че инструментално датчикът е перфектно точен. Хайде, да сме оптимисти и да кажем все пак с максимум 1,0℃. :D
--------------------

simovremeto
Регистриран: 03 яну 2007, 10:05

Мнение от simovremeto » 02 май 2026, 00:24

Важно е и къде и как е монтиран тоя Бресер? Иначе изненадващо или не моя Бресер монтиран на покрива прави само десети разлика и то често 0.2 до 0.4 градуса с датчика от 2816 в клетка на 2 м.

Потребителски аватар
gogomana
Регистриран: 26 фев 2015, 13:07

Мнение от gogomana » 02 май 2026, 00:26

2 м височина в двора, без сгради или дървета в близост , а под него е трева
Моята метео станция в Бусманци НА ЖИВО https://www.wunderground.com/dashboard/ ... 1-13/daily

Отговори

Върни се в “Любителски метеорологични наблюдения”