gosho97 написа: ↑03 май 2026, 23:20
Не съм запознат с конкретния случай, но какъв точно е проблемът минимумът да съвпадне със срока на мерене?
...
Никакъв проблем не е, освен че като цяло е малко вероятно (чиста статистика, нищо повече

) минимумът да съвпадне точно със срока 0 UTC. Но да, явно не си много запознат и с "казуса" като цяло, който, между другото, едва ли се отнася само за софийската станция... Преди много често сме коментирали колко е лесно да се стъкмяват срочни стойности за нощните срокове и после изведнъж, "по чудо", в някой от сутрешните срокове (през светлата част от годината това понякога става и още в 3 UTC, но много по-често истинското "оправяне" става чак в срока 6 UTC, евентуално и още в климатичния сутрешен срок, до данните на който, в частност температурните, нямаме почти никакъв достъп), всичко да се "оправя" като с магическа пръчка. Това като цяло рядко опорочава реалните минимуми, но не и в нощи с по-особен ход на температурата - тогава си е доста рисковано и често опорочаващо упражнение. Тогава е възможно по време на нощната стъкмистика да се генерира някоя тотална тъпотия (стъкмен, грешен, прекомерно нисък минимум, за точните срочни стойности през нощта отдавна съм се отказал да мечтая), който после да няма как да се "оправи", защото по този начин самият наблюдател рискува да се издаде и компрометира (своята "съвестност")... Не ми се прелива повече от пусто в празно, все се надявах, особено след масовото монтиране на автоматични станции, с тази НЕнаблюдателна нощна вакханлия да се приключи и в момента също силно се надявам ВЕЧЕ да се е приключило. Но за съжаление постоянно се пръква по някоя силно съмнителна тъпотия, която разклаща надеждите ми. Иначе е ясно, че доверие лесно се губи и много трудно се възстановява след това, нали си съгласен с това?

А преди аз (но далече не само аз) съм имал
железни причини и доводи за изгубено доверие, така че...