Туризъм, пътувания - полезно/любопитно (разни)

Тук може да се пише (и да се пускат снимкови репортажи) за всичко впечатляващо от пътувания или походи сред природата, както и да се пуска полезна туристическа информация.

Модератор: Radoslav Petkov

wilkosz
Регистриран: 09 яну 2007, 14:51

Мнение от wilkosz » 31 май 2026, 17:16

Днес отидох до парка Лаженки с едноименния замък и паметника на Шопен.
В 13 ч. влакът за Берлин не дойде на коловоз 3, както беше написано. Незнайно откъде е минал и го изтървах. За пръв път ми се случва. В суматохата на друг коловоз видях влак на Берлин и се метнах преди да потегли, но той бил наобратно за гара Варшава Всходня. Там не ми признаха билета, а за следващия нямало места, в тя дори не знаеше английски, през цялото време ми говори на полски, добре че малко разбирам. Първо ми каза само първа класа за 103 евро, щях да ги платя съгласих се, тя после ми даде за 36 евро до Ржепин без място втора класа, а оттам да си купя от кондуктора до Берлин. Да ама още на централна гара Варшава няма места. Хората седят на стъпалата до вратите, както и аз. Вагон ресторантът е зает, така че и там не стана А капак спря на Варшава Заходня и не тръгва. 35 минути закъснение натрупа там. Вече може да не успея да се прибера до последния влак в 0:41 от Хамбург. А утре съм на ново място на работа, същата фирма, но се премести в по-малка сграда за по-евтин наем и ни натъпкаха като сардели по 4 колеги в офис. Тъпня. Досега бях сам.
Напазарувах сума продукти за общо 12 евро от Биедронка. 3 литра натурален сок ябълка и грозде в тези от картонените кутии. Два хумуса, да пакета пироги с гъби и зеле, 1 пакет кисели краставички (защото в Германия са винаги сладки захар им слагат и не стават за ядене), 1 пакет снак с лук.
Изображение
И снимките от вчера дето не се видяха.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

wilkosz
Регистриран: 09 яну 2007, 14:51

Мнение от wilkosz » 01 юни 2026, 22:49

Върнах се и мога да кажа, че Варшава много приятно ме изненада. Никога не се говори за Варшава, а все за Прага и Будапеща, и мислех, че няма стар град и нищо интересно, че е сива социалистическа. Периферията пак си е такава, всичко е квартали с бетонни блокове. Но всичко е благоустроено, чисто. Има много паркове. Много название "на културата", "на науката", "политехниката". Интелигентни акценти, личи си, че не е от пропадналите западни развратени столици. Хората са трудолюбиви. Даже днес на работата в новата сграда поляци работеха цял ден, пренасяха тежки неща, пробиваха с бургии, шлайфаха. Най-тежка неатрактивна работа, говориха си на полски. И не е за първи път когато виждам полски работници в Германия.
Влаковете са перфектни, модерни, бързи и чисти. Хората поздравяват, благодарят, извиняват се. Европейци.
И без мигранти от мургавите, само украинци, които пък са плъзнали из целия град.
Това прави Варшава едно от последните места на истинската Европа.
Има си напълно запазен стар град и не е толкова малък, колкото ми се видя на картата. Пълноценен си е. А за лъскавите небостъргачи е излишно да казвам нещо. Почти никъде в Европа няма толкова небостъргачи.
Проверих какви са им заплатите, средна нетна не е висока 1550 евро, но поради ниските цени, имат най-висока покупателна способност от цяла източна Европа, включително Чехия и Словения, и еднаква с англичаните... Толкова да са коректни и неспекулантни, че поддържат най-ниските цени в цяла Европа. Респект. А в млечните барове работят и много млади поляци и полякини, приказват си, шегуват се, не видях отегчено лице, въпреки че беше уикенд привечер. По парковете има различни програми. Вчера до другия парк Лаженки, имаше голямо състезание за деца и ученици по различни спортове, тенис на маса и т.н. Ужасно много деца, водят ги родителите им. Всичко е организирано, полиция следи за реда. Постоянно правят някакви инициативи и са задружни.
Билета за трамвай е 1 евро и 4 цента и важи 75 минути без значение на посоката.
Вчера преди да тръгна се излегнах на една пейка до гара Варшава Изток, по едно време някаква утраинка ми се залепи и ми вика недей да спиш тука, ще те оберат. Викам кой ще ме обере, Полша е една от най-безопасните държави в цяла Европа. Тя ме дърпа и вика ставай и тръгвай, недей да спиш тук, ще те окрадат. Викам вие украинците ли докарахте престъпността в Полша, и тя изчезна. :buble: :laughm: :deal:
Аз бях легнал, но аз имам антени, винаги багажите ми са под контрол, дори външно да не изглежда така. Точно в нея ситуация нямаше начин някой да ми открадне нещо, всичките бяха под мой контрол, въпреки че бях легнал и със закрити с ръце очи.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 17 юли 2026, 11:37

След малко заминавам за Салаш - ежегоден юлски събор на БГ-РС граница, за да се снабдя със Шльивовоца Льута :buble: за година напред.
Обяснявам: циганията е голяма, но няма граница(проверки) и може да се зареди човек с тази акцизна стока (в белоградчишките ресторанти 100 млл за 50 евро :laughm: ). "Луксозните" Бг морски свинарници на 1 линия трева да пасат.
Сега, да след смъртта на истинската Троянска преди 15-20 години, това остава единственият вариант за истинския ценител.
Иначе - повтарям, цигания, жега, макар поносима (тукашната минус 4-5 градуса, демек ще е най-много 30-ина), сръбска автентична скара, плюс любимите ми чревца. Посследните НЕ СА за всеки. :buble:

ПС Сборът, за любители на подобни мероприятия (аз не съм от тях, но споделих каква е причината да ходя), се провежда ежегодно в предпоследния ЦЯЛ уикенд на юли. Петък-неделя.
Миналата година температурата бе по-поносима, сравнима със сегашната, тогава - късмет, но преди 2 години тук бе в подножието на 40, а там - 34-35 и беше шибан АДД.

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 28 юли 2026, 12:44

Мислите си, че най-страшният звяр в българската гора е вълкът? 🐗💥
Докато вълкът играе "психологически игри", ръмжи и ви дава време да размислите, дивото прасе е 200-килограмов, брониран жив таран, който атакува без абсолютно никакво предупреждение.

Прост народ - скапана държава.
--------------------
Големите хора обсъждат идеи, средните хора обсъждат събития, малките хора обсъждат... хората...

Отговори

Върни се в “Туризъм, екскурзии, пътувания”