Колко често и от какво най-често боледувате

Предполагам всички са чували нещо по темата за "световната конспирация на фармацевтичните компании" (или просто за мизантропската, крайна комерсиализация) по въпроса около "болестоопазването". И някой да не е чувал нищо, тук е мястото да се говори за подобни неща... както и просто за болести, разбира се :) ...

Модератор: mmirro

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51356
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб апр 06, 2019 9:38 pm

Репоствам това кратко мое мнение в чест на тези, които вярват, че има поне малка връзка между психиката (или по-точно мисловната ни настройка) и заболяванията (но реално във връзка с първоначалния повод за провокираната от wilkosz дискусия ;) )...
Stringmeteo написа:
ПРОБЛЕМ | ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА | НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ

Гастрит | Продължителна несигурност. Чувство за обреченост. | Обичам и одобрявам себе си. В безопасност съм.
(Луиз Хей, "Излекувай живота си")

wilkosz
Мнения: 23894
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » съб апр 06, 2019 9:53 pm

Защо го пускаш това повторно? :-? Вече го видях, когато го пусна за първи път.
Това е ясно,но нещата не са толкова прости. Много по-сложни са взаимодействията, които могат да доведат до гастрит или до други болести.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

quittr
Мнения: 14365
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » нед апр 07, 2019 8:44 am

nakata_georgiev написа:Мисля,че ви казах нещо болестите са генетично заложени,...
Така е, последните десетилетия е настъпила революция в медицината след откриването на човешкия геном. Всеки човек има така да ги наречем образно "добри" и "лоши" гени. И ако досега са се лекували болестите, то сега нещата се насочват към индивидуализиране - към конкретния пациент. За момента ние като лекари нямаме добра представа кой какви гени има, каква болест може да отключи, кое лекарство как ще му повлияе. Информацията засега е само на база проучвания на голям брой хора. При лекарствата - ако задоволителен процент над експеримент с плацебо (=хомеопатия) при задоволително малък процент нежелани и странични реакции - лекарството се ползва. Трябва да минат поне 10 години експерименти и да се похрачат милиони, за да се пусне в продажба едно лекасрство. За момента доста малко знаем за гените и тия, които могат да се изследват са много скъпи и само такива като Анджелина мога да си го позволят.
Пълното отричане на лекаствата, ваксините, антибиотиците и изобщо достиженията на медицината според мен граничат с малоумие или по-скоро безхаберие, некомпетентност. Просто трябва да се видят цифрите - населението на земята главоломно расте, продължителността на живот, детската смъртност вече е много малка в развитие страни. Благодарение на ваксините в момента инфекциозните заболявания са отговорни за смъртност под 1%, а преди това е била основна причина!
Живеем в нова ера, свят на стрес, обездвижване, замърсяване, масово прехранване и новите предизвикателства са сърдечносъдовите и раковите заболявания.
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!

wilkosz
Мнения: 23894
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » нед апр 07, 2019 9:16 am

При раковите заболявания също има успех, макар и при малък брой видове. Докато до 70-те и 80-те всички разболели се от левкемия са умирали без изключение. То днес детската левкемия се лекува в 90% от случаите успешно. При възрастните процентите са по-лоши. Но при млади хора като Стилиян Петров шансът за излекуване е 40% малко по-малко от половината, но пак е нещо и него успяха да го излекуват.
Херо беше болен от рак на стомаха, не знам как успя да се излекува, при този вид няма голям напредък в лечението като цяло.
При хроничната миелоидна левкемия също има голям напредък. Преди се е умирало до 3-4 години след откриването, днес със съвременните медикаменти тези хора живеят 12-15 години, а може и повече.
При ХИВ от края на 90-те има успешна поддържаща терапия. С комбинация от три хапчета на ден цял живот поддържаш концентрация на вируса много ниска, че дори вече не си зарАзен и можеш да видиш нормален живот с нормална продължителност без да се стигне до фазата на смъртоносен СПИН.
И да в Германия лекарите са осъзнали вече връзката между гените и болестите и те питат дали близките ти са имали инфаркт, инсулт, рак, диабет. Като отидох с оплакванията за стомашно-чревни проблеми и за кръвта в изпражненията, лекарят ме попита "предразположен ли си, има ли случаи на рак на дебелото черво или на стомаха в семейството ти?" Казах му, че няма и той отсече "ами тогава какво се притесняваш, нямаш нищо такова". На диабет обаче съм предразположен, едната ми баба имаше и почина от усложненията му. През 1982 г. бях много малък, но си спомням като й ходихме на свиждане в болницата, кракът й беше виолетов-син. Беше един много горещ задушен септември тогава. Но поддържам захарта малко под горната граница от 5 години насам, стабилна е.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

quittr
Мнения: 14365
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » нед апр 07, 2019 11:43 am

Така е, Макс, има напредък в онкологоята, но все още доста бавен.
Аз специализирам сега ендокринология, така че за диабета съм малко по-компетентен. За съжаление, отделението ни е вътрешни болести + ендокринология и освен диабет и рядко тиереотоксикоза/хипотиреоидизъм не виждаме. А ендокриноте болести са доста, макар и не толкова чести. Надявам се в курсовете в София да се наваксва това.
Диабетът, ако се контролира добре не е вече такъв проблем, какъвто е бил преди. Виждал съм 85-годишни с диабет от 30-40 години в прилично здраве. Проблемни са най-вече недисципли и необразовани, дементни хора. Идат в болноцата със сладкиши, меса, сокове, цигари...
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!

wilkosz
Мнения: 23894
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » нед апр 07, 2019 12:03 pm

Да контролирането е ключът за диабета. Познавам хора инжектират си инсулин преди хранене и после могат да ядат всичко. Защото са го въвели. Но трябва преди всяко ядене да си мериш захарта в кръвта с един апарат и после да си биеш съответно необходимото количество инсулин.
Иначе при баба ми беше разпусната работа, дядо все криеше сладките неща от нея, но тя все си вземаше, не спазваше дисциплина и се влоши за кратко време.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Отговори

Върни се в “Медицинско-лекарствени раздумки”